Výživa březích a laktujících klisen, hříbat a mladých koní - Klimešová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2019)
Výživa koní je složitou problematikou, která je na jedné straně chovateli zlehčována a na straně druhé jsou chovná zvířata často překrmována, což vede k nerovnováze v příjmu živin a zdravotním komplikacím. V rámci šlechtění koní je kladen cíl na sportovní výkonnost a rychlý růst, což při nesprávném stanovení krmných dávek a technik krmení může způsobit řadu problémů ve vývoji a pozdějším využití zvířat. Cílem bakalářské práce je obsáhnout základní aspekty výživy koní celkově, se zaměřením na březí klisny a následně hříbata a mladé koně. Část práce poukazuje na základní možné zdravotní obtíže s výživou a technikou krmení souvisejících. V závěru práce je stanovena doporučená krmná dávka pro různé kategorie koní.
Nutrition of pregnant and lactating mares, foals and young horses
Keywords: kůň; výživa; laktace; březost; onemocnění související s výživou; krmná dávka; horse; diet; nutrition; lactation; pregnancy; nutrition diseases; feed ration