Persvaze v politickém diskurzu: kontrastivní analýza - Grabmüllerová, Martina (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této diplomové práce je zmapovat výskyt persvazivních prostředků v českých a španělských textech politického diskurzu. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. První kapitola teoretické části je věnována úvodu do pragmatické lingvistiky. Druhá kapitola pojednává o diskurzu a charakteristických rysech jazyka politiky. V poslední kapitole teoretické části je nejprve představen pojem persvaze a poté jsou popsány jazykové prostředky persvaze v politickém diskurzu. Praktická část je zaměřena na samotný výzkum realizovaný na základě vybraného vzorku českých a španělských textů z oblasti politiky. Výsledkem práce je porovnání získaných údajů mezi výše zmiňovanými jazyky. Práce je v závěru shrnuta ve španělském résumé.
Persuasion in political discourse: contrastive analyis
Keywords: Persvaze; politický diskurz; pragmatika; kontrastivní analýza; Persuasion; political discourse; pragmatics; contrastive analysis