Průzkum motivace a stimulace lidských zdrojů v nevýrobní sféře - Buštová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílém diplomové práce bylo zhodnotit úroveň motivace a stimulace lidských zdrojů ve vybrané společnosti a na základě provedené analýzy navrhnout případná zlepšení v motivačním programu společnosti. Pro tento průzkum jsem zvolila společnosti Poštovní spořitelna, která má v současné době 387 zaměstnanců. V první části této diplomové práce se zabývám vymezením pojmů motivace, stimulace pracovního jednání a motivační program organizace. Dále je charakterizována společnost a její historie. Použitou metodikou je dotazníkové šetření, rozhovor a pozorování. Každá otázka je zpracována do tabulky a grafu, pod kterými následují výsledky a diskuze. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že pracovníci jsou nejvíce ovlivňováni výší jejich finanční odměny. Dále bylo zjištěno, že pracovníkům záleží na dalším rozvoji a vzdělávání, důležitou roli hraje i pracovní klima. Na základě výsledků plynoucích z dotazníkového šetření navrhují zajištění kariérního růstu zaměstnanců, zvýšení důvěry ve vedení firmy, zlepšení informovanosti uvnitř společnosti, zajištění školení potřebných pro výkon jednotlivých funkcí a zlepšení systému odměňování společnosti. Lidé jsou považování za nejcenější bohatství každé organizace, je proto důležité, aby vedení podniku své zaměstnance dobře a účinně motivovalo a stimulovalo.
Research of motivation and stimulation of the human resources in nonproductive sphere
Keywords: motivace; stimulace; lidské zdroje; dotazníkové šetření; motivační program; motivation; stimulation; human resources; questionnaire method; motivation programme