Rodinné strategie sedláků ve vsi Vítkov 1700-1850 - Černý, Václav (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná diplomová práce se zabývá problematikou uplatňování rodinných strategií v selských rodinách ve vsi Vítkov v letech 1700-1850. Práce je založena na analýze evidenčních a pojišťovacích pramenů, zejména matričních a gruntovních knih, urbářů a soupisů poddaných. Metodologicky práce vychází z prolnutí historické demografie s mikrohistorií a genealogií. Hlavním předmětem výzkumu se staly převody selských gruntů a při nich uplatňovaná dědická praxe. V sekundární rovině se práce zaměřila na studium vstupu členů selských rodin do manželství, výběr životního partnera a sňatkové migrace. Rovněž byly nastíněny možnosti uplatnění těch členů selských rodin, kteří neměli nárok na převzetí otcovského gruntu. Podařilo se také doložit, jak odlišné i podobné mohly být rodinné strategie ve dvou různých od sebe nepříliš vzdálených částech jižních Čech. Zásadní přínos práce představuje potvrzení prospěšnosti propojení historické demografie a genealogie při studiu dějin českého venkova, včetně možností využití vybraných genealogických programů.
The family strategies of farmers in the village Vítkov 1700-1850
Keywords: genealogie; rodinná strategie; historická demografie; rekonstrukce rodin; Vítkov u Štěkně; předávání usedlosti; volba partnera; sňatkové migrace; jižní Čechy; genealogický program; Králováci; Stachy; mikrohistorie; panství Protivín; genealogy; family strategies; historical demography; family restoration; Vítkov u Štěkně; transfer of grounds; partners choices; maritial migration; South Bohemia; genealogical software; royal peasants; Stachy; micro-history; Domain of Protivín