Výpadek kritické infrastruktury - vodního hospodářství na zdravotnická zařízení Jihočeského kraje - Fialová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem práce je zhodnotit připravenost zdravotnických zařízení, nemocnic v Jihočeském kraji, na výpadek pitné vody. Teoretická část se zabývá problematikou vody a její úpravou, pitnou vodou, vodním hospodářstvím jak u nás v České republice, tak v Evropě celkově. Dále jsou uvedeny informace o krizovém plánování ve vodním hospodářství, náhradních dodávkách pitné vody a samozřejmě o krizovém plánování ve zdravotnictví. Připravenost nemocnic na výpadek pitné vody je hodnocena pomocí SWOT analýzy. K vypracování SWOT analýzy sloužily odpovědi jednotlivých pracovníků z nemocnic na předem stanovené otázky. Na základě odpovědí jednotlivých nemocnic a výsledků SWOT analýzy vyplývá, že většina nemocnic nemá problém se zajištěním pitné vody. V případě jejího výpadku mají některé nemocnice například své vlastní vrty, které z části pokryjí potřebu pitné vody v jejich areálu, nebo mají přívod vody ze dvou zdrojů, tudíž mohou využít vždy jeden z nich. Ohrožení dodávek pitné vody je pro všechny převážně stejné. Převažují živelní pohromy, black out, nebo třeba havárie na vodovodní síti. Krizová situace hrozí také v případech havárií na nejdůležitějších zdrojích pitné vody, například na vodním díle Římov. V dnešní době musíme zvážit i riziko antropogenní, a to například cílený útok na nemocnici, nebo zdroj pitné vody.
Impact of water outage to hospitals of the South Bohemia region.
Keywords: Pitná voda; krizové řízení; kritická infrastruktura; nemocnice; Drinking water; crisis management; critical infrastructure; hospital