Služba ve světle biblických textů a ve světle teologie - Žáková, Zdislava (Jihočeská univerzita, 2019)
Hlavním cílem této práce bylo zjistit a poukázat na to, jaký význam je službě přikládán v textech Starého a Nového zákona a jak se chápání tohoto pojmu vyvíjelo v další době. V první části je vysvětlení některých pojmů služby a jejich významu v textu čtyř perikop proroka Izajáše. Druhá část je věnována významu služby v evangeliích, skutcích apoštolských a v novozákonních listech. Je zde představen Kristus, jehož život na zemi byl veskrze služebný a jeho Matka Maria, jako služebnice Pána. Služba je také předmětem několika podobenství. Krátké zastavení je u tří svatých žen napříč tisíciletím, které svým přístupem následovaly Krista. Závěr práce je věnován službě v pomáhajících profesích a jejího vnímání pohledem teologie.
Service in the light of the biblical texts and in light of Theology
Keywords: Boží láska; ebedské písně; milosrdenství; oběť; služba; služba bližnímu; love of God; mercy; sacrifice; service; The Songs of the Suffering Servant