Negativní vlivy dopravy a možnosti jejich zmírnění - Hradecká, Jitka (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem diplomové práce je provedení analýzy negativních vlivů individuální automobilové dopravy ve městě České Budějovice a návrh možností jejich zmírnění. Dílčím cílem práce je porovnání jednotlivých druhů dopravy z hlediska nákladů uživatele a provedení dotazníkového šetření realizovaného u cílové skupiny automobilistů žijících v Českých Budějovicích se zaměřením na zjištění účelu a četnosti využívání automobilů a ostatních druhů dopravy, stejně jako jejich postojů k problematice jednotlivých druhů dopravy. V reakci na zjištěné výsledky výzkumu byl jako hlavní alternativa navržen systém veřejných kol (automatických půjčoven kol), který je moderním, ekonomickým, ekologickým a především rychlým způsobem přepravy osob na krátké vzdálenosti, a pro nějž splňuje město České Budějovice vhodné předpoklady. Tento systém by měl být spíše chápán a využíván jako doplněk MHD, než jako možnost využití volného času a jeho smyslem je především nabídnout občanům a návštěvníkům města konkurenceschopnou alternativu k individuální automobilové dopravě. Hlavními přednostmi systému je jeho rychlost (výpůjčka kola netrvá déle než 30 sekund), jednoduchost (k vypůjčení kola stačí přiložení čipové karty) a dostupnost (strategické rozmístění stojanů a 24 hodinový provoz systému).
Negative influences of transport and possibilities to reduce them
Keywords: Individuální automobilová doprava; externality; cyklistická doprava; Individual automobile transport; externalities; cycling transport