Sídliště ze starší doby železné v Čakově a problematika halštatského osídlení Českobudějovicka - Chrastová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce je zpracování nálezového fondu ze starší doby železné v Čakově, okr. České Budějovice. Práce se zabývá zpracování celého výzkumu, který probíhal v roce 2001 a 2003, a to keramickými zlomky, železnou struskou, mazanicí a dalšími nálezy. Sledováno bylo především celkové rozložení materiálu v sondách, jeho technologické a výzdobné znaky. Práce se dále zabývá analýzou železných strusek z Čakova, okr. České Budějovice a její možnou interpretací jako místo hutnění železa v mladší až pozdní době halštatské.
The settlement the iron age and the issue of Hallstatt settlement in České Budějovice
Keywords: doba železná; sídliště; keramika; mazanice; železná struska; iron age; settlement; pottery; daub; iron slag