Vybrané aspekty osvojování jazyka dětmi - Kantoříková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá psycholingvistikou a vybranými aspekty osvojování jazyka dětmi. Ve vývoji psycholingvistiky přibližuje čtyři základní teoretické směry. Behavioristickou teorii, generativní teorii, kontextovou psycholingvistiku a kognitivní psycholingvistiku. Shrnuje dosavadní poznatky v osvojování jazyka dětmi a v utváření a rozvíjení základních komunikačních schopností člověka od jeho narození. Současně práce pro úplnost zmiňuje i obvyklé vývojové poruchy - afázie, dyslexie, dysfázie. Samostatnou kapitolu pak tvoří vlastní pilotní studie konkrétního jazykového jevu, a to osvojování adjektivního pasiva u skupiny osmi dětí ve věku tři až pět let. Ve studii je použita forma rozhovorů s využitím připravených obrázků vztahujících se k jednotlivým větám. Výsledky studie jsou poměrně nejednoznačné, velmi individuální a přibližují se tak i některým známým teoretickým zdrojům.
Selected Aspects of First Language Acquisition in Czech
Keywords: Psycholingvistika; osvojování jazyka dětmi; behaviorismus; generativismus; kontextová psycholingvistika; kognitivní psycholingvistika; vývojové poruchy; adjektivní pasivum; Psycholinguistics; language acquisition by children; behaviorism; generativism; context psycholinguistics; cognitive psycholinguistics; development disorders; adjective passive