Předpoklady rozvoje komerčních služeb ve vybrané oblasti - Dobrovolný svazek obcí Věnec - Uhrová, Iva (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou služeb. Zkoumá možnosti a předpoklady rozvoje komerčních služeb v mikroregionu Věnec. Dobrovolné sdružení obcí Věnec čítá 6 samostatných obcí (Čkyně, Bohumilice, Bošice, Lčovice, Svatá Maří a Zálezly) nacházející se v Jihočeském kraji, prachatického okresu, tvořící analyzovanou oblast výzkumu. Pro získání informací bylo v práci využito dvojího dotazníkového šetření. Nejprve byly zachyceny názory starostů a posléze podnikatelských subjektů, působících ve svazku obcí. Práce je zahrnuta do výzkumného záměru ZF JU MSM 600766 5806. Cílem diplomové práce bylo konkrétně specifikovat a vymezit předpoklady rozvoje komerčních služeb v dané oblasti. Nalézt způsoby a nové možnosti, které by vedly k větší spokojenosti obyvatel (obyvatel poskytující služby i obyvatel využívající služby). Dokázat efektivně využít získaná data k odhalení nedostatků ve struktuře a složení služeb z pohledu místních podnikatelů. Vyústěním práce, bylo provedení SWOT analýzy a nastínění způsobu možného řešení problémů zde odhalených. Výsledky výzkumu prokázaly, že mikroregion by se měl zaměřit více na cestovní ruch. Doplnit osobní služby, ubytovací zařízení, bankomat atd. Zlepšit stav pozemních komunikací a cyklotras. Snažit se do oblasti přilákat investory a tak převážně mladší věkové generaci zvýšit možnost pracovních příležitostí. Nebát se spolupráce a více usilovat o získání grantů či dotačních titulů z EU.
The assumptions of commercial services development in a chosen area
Keywords: Komerční služba; Mikroregion - Dobrovolný svazek obcí; Rozvoj oblasti; Poptávka a nabídka služeb; Cestovní ruch; Commercial service; Microregion {--} Free municipality association; Development of the area; Market demand and supply of services; Tourism