Využití kapnometrie v přednemocniční péči - Cimický, Vít (Jihočeská univerzita, 2022)
První polovina teoretické části práce je zaměřená na fyziologii dýchání a vliv oxidu uhličitého v lidském organismu. Druhá polovina teoretické části se zaměřuje na definování pojmu kapnometrie, jakým způsobem je měřená a také na stavy u kterých je využívána. U konkrétních stavů je popsáno, z jakého důvodu se využívá a jaké má limitace. V praktické části je výzkumné šetření a výsledky, které z něho vzešli. Šetření bylo realizováno pomocí polostrukturovaného rozhovoru obsahujícího jedenáct otázek. Na rozhovor v dubnu 2022 přistoupilo šest nelékařských zdravotnických pracovníků, kteří zastupují různé pozice u Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Cílem výzkumu bylo zmapovat četnost a pravidelnost využití kapnometrie v přednemocniční neodkladné péči. Výzkum zodpověděl všechny výzkumné otázky. Objektivně byl cíl práce naplněn jen částečně, a to na základě malého množství získaných dat. Tato data jsou však velmi podobná a podložená opakujícími se argumenty. Z analýzy výsledků vyšla nízká četnost a vysoká mírá nepravidelnosti využití kapnometrie v přednemocniční péči. Hlavním důvodem je nízký a nepravidelný výskyt stavů vyžadujících měření kapnometrie
Use of capnometry in emergency care
Keywords: Kapnometrie; oxid uhličitý; přednemocniční péče; měření EtCO2; Capnometry; Carbon Dioxide; Pre-Hospital Care; EtCO2 Measurement