Vyšetření hladiny iontů v krvi před a po plazmaferéze - Valentová, Iva (Jihočeská univerzita, 2013)
Ve své bakalářské práci se zabývám tématem, jehož hlavním cílem je zvládnutí teoretické a praktické části stanovení vybraných iontů (Na, K, Ca, P) z krve před a po výkonu plazmaferézy. K tomuto účelu byla odebrána krev 25 dárcům, kteří souhlasili s poskytnutím vzorků krve pro výzkumné účely, ve spolupráci s plazmaferetickým centrem v Českých Budějovicích. U každého dobrovolníka byla odebrána jedna zkumavka před výkonem plazmaferézy a po dokončení odběru plazmy. Druhá zkumavka byla odebrána po 10-ti minutách. Plazmaferéza je separační metoda, která spočívá v odběru, léčbě a následnému vrácení krevní plazmy do krevního oběhu. Mezi metody získání bezbuněčné plazmy, se řadí využití plasmaferetických odběrových systému, které fungují na principech centrifugace nebo membránové filtrace. V případě mě bakalářské práce jsem byla seznámena s procesem plazmaferézy, jehož funkce sloužila k získávání plazmy pro dárcovské účely a další zpracování plazmy. Plazmaferetické centrum Plasmafera s.r.o. se sídlem v Českých Budějovicích disponuje automatickými plazmaferetickými separátory značky Autopheresis-C. Tento systém plazmaferézy využívá na rozdíl od léčebného procesu jeden žilní přístup, kterým se vyznačuje metoda diskontinuálního separátoru. V druhé části práce jsem provedla měření 50-ti získaných vzorků od dárců plazmy. Hlavním cílem byla spolupráce s biochemickou laboratoří během stanovení minerálů sodíku, draslíku, vápníku a fosforu a zvládnutí jako teoretické, tak praktické části práce. Vzorky krve jsem vyšetřovala ve spolupráci s Laboratoří klinické biochemie Nemocnice v Českých Budějovicích, a. s. V současné době jsou pro měření iontů využívány metodiky, které mohou být automatizovány, což je velmi přínosné především pro velkokapacitní laboratoře, pro které jsou tyto stanovení rutinní záležitostí. Měření koncentrace iontů ve vzorku krve bylo provedeno prostřednictvím automatického biochemického analyzátoru ADVIA 1800 od společnosti Siemens, který vyšetřuje vzorky lidského séra, plazmy nebo moče metodou potenciometrického měření prostřednictvím iontově selektivní elektrody (ISE) pro měření sodíku, draslíku a chloridů a metodou fotometrickou, která probíhá prostřednictvím spektrofotometru pro stanovení vápníku a fosforu. V Laboratoři klinické biochemie Nemocnice v Českých Budějovicích, a. s. jsem se seznámila s požadavky v průběhu preanalytické fáze laboratorní i mimolaboratorní. Bylo mi umožněno se účastnit pod dohledem laborantky celého laboratorního procesu, jehož výsledkem bylo získání naměřených koncentrací požadovaných iontů.
Examination of the ion levels in the blood before and after plasmapheresis
Keywords: Plazmaferéza Vnitřní prostředí Kvantitativní stanovení iontů; Plasmapheresis Internal environment Quantitative determination of ions