Vliv dítěte se zdravotním postižením na intuitivní rodičovství - Roučková, Marie (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá výchovou a intuitivním rodičovstvím u rodin, které mají dítě se zdravotním postižením. Teoretická část práce se skládá ze čtyř základních okruhů. V prvním z nich je popsáno rodičovství, rodina a výchova dítěte, druhý přibližuje zdravotní postižení, třetí se týká specifik rodičovství u dítěte se zdravotním postižením a čtvrtý je zaměřen na speciální podporu rodinám s dítětem se zdravotním postižením. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jak vidí výchovu pracovníci rané péče v rodinách s dítětem se zdravotním postižením, kteří jsou s nimi v pravidelném kontaktu a zjistit, jak se tento pohled pracovníků rané péče liší od pohledu rodičů. Na základě cílů byly stanoveny výzkumné otázky: Jak zasahují pracovníci rané péče do výchovy rodičů dětí se zdravotním postižením? Jaké zásadní problémy ve výchově dětí vnímají rodiče? K dosažení výzkumných cílů práce, jsem použila strategii kvalitativního výzkumu. Zvolila jsem metodu dotazování a techniku polostrukturovaného a volného rozhovoru. Respondenti byli rodiče dětí se zdravotním postižením, kteří využívají služby rané péče v Jihočeském kraji a pracovníci rané péče. Z výzkumu vyplývá, že postižení dítěte má vliv na výchovu i na intuitivní chování matky. Úskalím je, že rodičům chybí při výchově přiměřená důslednost, mají ochranitelský výchovný postoj, který jim nedovolí své dítě pokárat a zapomínají věnovat rodičovskou pozornost a péči sourozencům. Ukázalo se, že velmi důležitou roli hraje služba rané péče. Pracovníci rané péče jsou ti, kteří rodičům ukážou vhodnou cestu a je jen na nich, zda po ní půjdou. Rodiče si cení zprostředkování kontaktu s rodinami, které mají podobné životní příběhy. Proto bych doporučila pořádat více společných akcí ve střediscích či vytvořit kroužek pro rodiče, kde by se společně setkávali.
Child with Disabilities´ Effect on Intuitive Parenting
Keywords: Raná péče Rodičovství Výchova Zdravotní postižení; early care parenthood education disability