Archeologický výzkum na mezolitické lokalitě Švarcenberk 7, sondy 2 A 4/06 - Šída, Petr; Pokorný, Petr; Ptáková, Michaela (Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, 2019)
V roce 2006 pokračoval záchranný výzkum lokality číslo 7 na břehu zaniklého jezera Švarcenberk (k. ú. Ponědrážka). Sondy 2/06 a 4/06 vytvořily příčný řez podél jámy pískovny jižním směrem od sondy 2/05. Na ploše 5 m² sondy byly zachyceny tři zahloubené objekty. 49 kusů kamenné štípané industrie je možné přiřadit k mezolitu a dva k pozdnímu paleolitu. Jižní prozkoumaná část lokality se významně liší od prostoru sondy 2/05 jak počtem a charakterem industrie, tak charakterem zahloubených objektů. Zdá se, že tento prostor sloužil jako místo, ve kterém byla ve velkém připravována potrava pražením v jámových objektech.
Archaeological investigations at the Mesolithic site of Švarcenberk 7, trenches 2 and 4/06
Keywords: Švarcenberk Lake, Mesolithic, hearth, chipped stone industry, pollen analysis