Kombinatorické úlohy na prvním stupni ZŠ - Tůmová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá úlohami kombinatorického rázu v učivu pro první stupeň základních škol. Práce je systematicky rozdělena do dvou částí. Teoretická část obsahuje první dvě kapitoly práce: první kapitola je věnována historii kombinatoriky, druhá kapitola pak uvádí základní kombinatorická pravidla a pojmy. Praktická část se věnuje analýze učebnic pro druhý až pátý ročník základní školy od dvou různých nakladatelství z hlediska výskytu kombinatorických úloh. Poslední a nejobsáhlejší kapitolou mé práce je kapitola čtvrtá, ve které jsem vytvořila sbírku řešených kombinatorických úloh pro žáky prvního stupně základní školy.
Combinatorial tasks in the first grade of elementary school
Keywords: Kombinatorika; základní pravidlo součtu; základní pravidlo součinu; variace bez opakování; permutace bez opakování; kombinace bez opakování; variace s opakováním; permutace s opakováním; kombinace s opakováním; sbírka řešených kombinatorických úloh.; Combinatorics; the rule of sum; the rule of product; variation without repetition; permutation without repetition; combination without repetition; variation with repetition; permutation with repetition; combination with repetition; collection of solved combinatorial tasks.