Revitalizace drobných vodních toků a malých vodních nádrží - Okrouhlý, Roman (Jihočeská univerzita, 2013)
Revitalizace vodních toků a malých vodních nádrží, je složitý proces, který má za cíl navrátit vodním tokům přírodní charakter a vlastnosti. Příprava a provádění revitalizací s sebou nese velké množství problémů. Problémy je nutné řešit vzájemně provázanými nástroji. Mezi tyto nástroje patří legislativa dotčených zákonů, územní plánování, protipovodňová politika, ochrana přírody, vodní hospodářství, rybníkářství, finanční podpora projektů, usnadnění přístupu k pozemkům dotčených vodními toky a zlepšení informovanosti veřejnosti. Pokud budou tyto nástroje ve vzájemné shodě a nebude docházet ke kontroverzím, bude výsledkem zlepšení vodního režimu v krajině a zlepšení životního prostředí, které je veřejným zájmem.
Revitalization of small streams and small water reservoirs
Keywords: revitalizace; příprava; provádění; problémy; usnadnění; legislativa; veřejný zájem; revitalization; preparation; implementation; problems; facilitation; legislation; public interest