Wege zum Ich. Hermann Hesses "Demian" und "Siddharta" - Šimečková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2020)
Baklářská práce se zabývá analýzou dvou děl významného německého-švýcarského spisovatele Hermanna Hesseho "Siddhartha" a "Demian". Cílem je teoretická reflexe nad rozdílnými přístupy k cestě sebepoznání, která je ústřední myšlenkou obou děl. Práce se zabývá životem autora, jelikož je jeho tvorba do velké míry autobiografická. Dále přináší novou perspektivu vnímání románu "Demian", jehož detailní rozbor bude vycházet z analytické psychologie C. G. Junga. Studuje archetypy, symbolismus a mytologii. V další části se práce věnuje otázkám vlivu buddhistické a hinduistické filozofie na vznik díla "Siddhartha" a jednotlivé prvky na základě odborné literatury v románu identifikuje.
Ways to the inner space. Hermann Hesse "Demian" und "Siddharta"
Keywords: Německá literatura; Hermann Hesse; "Demian. Příběh mládí Emila Sinclaira"; "Siddhartha. Indická báseň"; analytická psychologie; C. G. Jung; indická filosofie; buddhismus; German literature; Hermann Hesse; "Demian: The Story of Emil Sinclair's Youth"; "Siddhartha: An Indian Tale"; Analytical psychology; C. G. Jung; Indian philosophy; Buddhism