Výchovný styl rodičů podle pořadí narození dítěte - Plchová Sikorová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce s názvem "Výchovný styl rodičů podle pořadí narození dítěte" je zaměřena na zjištění toho, jaký výchovný styl uplatňují rodiče u svých dětí podle toho, v jakém pořadí se dítě do rodiny narodí. Zabývá se tím, zda je výchovné působení u všech dětí stejné, nebo se s každým narozeným dítětem toto výchovné působení mění. V práci jsou popsána jednotlivě všechna pořadí narození dětí od nejstaršího dítěte, přes prostřední dítě až k nejmladšímu dítěti, a to včetně jedináčků. Samozřejmě je zde popsán vývoj osobnosti a jednotlivé výchovné působení, které se v rodině uplatňuje. Tato práce upozorňuje na význam pořadí narození a to jak ve vztahu k rodičům, tak ve vztahu k sourozencům, ale také právě ve vztahu k výchovnému působení rodičů na své děti. Veškerá data byla získána prostřednictvím rozhovorů s respondenty a pomocí dotazníků.
Method of Raising up Children by Order of Birth
Keywords: jedináček; prvorozený; druhorozený; nejstarší dítě; prostřední dítě; nejmladší dítě; výchovný styl; autokratický styl; demokratický styl; liberální styl; sourozenecká konstelace; pořadí narození; only child; firstborn; secondborn; the oldest child; the middle child; the youngest child; method of raising up; authoritaian style; democratic style; liberal style; siblings constellation; the order of birth