Urbanistický vývoj města Strakonice ve dvacátém století (Se zaměřením na 1. polovinu 20. století) - Hájková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce přibližuje urbanistický vývoj města Strakonice v minulém - 20. století. Práce vznikla na základě písemných a ikonografických pramenů uložených ve Státním okresním archivu ve Strakonicích a v Muzeu středního Pootaví Strakonice. V úvodní kapitole je nastíněn vývoj a proměny zástavby kolem soutoku řek Otavy a Volyňky od prvních zmínek po konec 19. století. Z původních osad kolem hradu, který založil rod Bavorů, se během středověku vytvořilo město. Ves Bezděkov byla roku 1869 povýšena na město Nové Strakonice a od roku 1919 se staly součástí Strakonic. Druhá a hlavní část práce se již zabývá změnami v první polovině 20. století. Pro celkový rozvoj města je důležité období mezi léty 1918-1938, zástavba expanduje za hranice bývalých městských hradeb, zakládají a rozvíjí se průmyslové podniky. Další kapitola pokračuje přiblížením stavebního vývoje v letech 1948-1989. Mnohé demolice a nová výstavba, to vše změnilo Strakonice k nepoznání. Závěrečná část se proto věnuje památkám, které přežily 20. století. Osudy těchto staveb, i těch již neexistujících, jsou provázané s místním obyvatelstvem, proto se práce zmiňuje i o společenském a kulturním životě ve městě. Diplomová práce přibližuje toto období neustálých změn a zvratů a snaží se tak přispět k doplnění historie města Strakonice.
The urban development of the town of Strakonice in the 20th century (With a view to the first half of the century)
Keywords: Strakonice; urbanistický vývoj; obyvatelstvo; 20. století; Strakonice; urban development; population; 20th century