Evropská politika v oblasti bezpečnosti potravin - Horáková, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem této práce je evropská politika v oblasti bezpečnosti potravin. Jejím cílem je zhodnotit, jaký význam má zajištění bezpečnosti potravin pro evropský trh a pro evropské spotřebitele. První část stručně shrnuje nejdůležitější historické okamžiky od zajištění dostatku potravin pro všechny až po vytvoření propracovaného systému s názvem ''z farmy po vidličku'', který zahrnuje celý potravinový a krmivářský řetězec. Také definuje základní pojmy související s daným tématem. Další části zahrnují potravinovou legislativu a orgány, které právní předpisy vytvářejí a dohlížejí na jejich dodržování. Na závěr je v práci zařazena kapitola, která se zabývá Systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva a Systémem HACCP. Oba tyto systémy jsou důležité při zajišťování bezpečnosti spotřebitelů. Práce umožňuje vytvoření představy o komplexnosti stávajícího systému zajištění bezpečnosti potravin.
European Policy Concerning Safety of Foods
Keywords: Bezpečnost potravin; Evropský úřad pro bezpečnost potravin; kritické body; potravinová krize; spotřebitel; Food safety; European Food safety Authority; critical points; food crises; consumer