Harry Potter jako literární a čtenářský fenomén 21. století - Klementová, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce je analýza a interpretace dosavadních šesti dílů čtenářsky úspěšné ságy o Harrym Potterovi anglické autorky J. K. Rowlingové, na jejichž základě ukazujeme typické rysy autorčiny poetiky. Kromě problematiky genotypového vymezení fantasy literatury pozornost zaměřujeme zejména na rozbor struktury díla, tedy na kompozici, rovinu děje a vztah mezi fabulí a syžetem. Důležitá bude rovněž analýza postav, prostředí a jazykové komiky, jež umožní zodpovědět otázku čtenářské recepce a identifikace dnešních dětí a mládeže s hlavními hrdiny této ságy.
Harry Potter as a phenomenon of the 21 st century literature