Management pacienta se závažným poraněním hrudníku v přednemocniční péči. - Haruda, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce byla zaměřena zejména na závažná poranění hrudníku v přednemocniční péči. Byly stanoveny dva cíle. První cíl byl teoreticky popsat téma závažná poranění hrudníku a druhý cíl porovnat tuto teoretickou část s pěti případy z praxe. Na začátku této práce se zabýváme stručnou anatomií hrudníku a fyziologií dýchání. Dále byl popsán úvod vzniku poranění hrudníku, kde je hlavně zmiňováno, jak tato zranění vznikají a jak lze zajistit lepší prognózu pro pacienta. V další kapitole se zabýváme primárním a sekundárním vyšetřením a taktéž základním přístrojovým vyšetřením pacienta. Následující kapitolou jsou samotná závažná poranění hrudníku, která jsou prezentována dle odborných zdrojů jako bezprostředně život ohrožující poranění hrudníku. U těchto poranění jsou popsané symptomy, jejich patofyziologie a vhodný postup terapie. Do těchto závažných poranění jsou zahrnuty: tensní pneumotorax, masivní hemotorax, otevřený pneumotorax, vlající hrudník s kontuzí plic a tamponáda srdeční. Dále jsou zmiňovány a popsány život bezprostředně zachraňující výkony, do kterých patří: punkce hrudníku, drenáž hrudníku a punkce perikardu. Také je zde krátce pospána analgezie a v poslední kapitole teoretické části se zmiňuje důležitý transport. V empirické části byla použita kvalitativní analýza dokumenty, kdy bylo rozebráno pět případů z praxe a rozřazeny do kategorií. Následně v diskusi tyto kategorie porovnávány s postupem u jednotlivých závažných poranění z teoretické části práce. Výsledkem této práce je tedy, že dochází ke správnému finálnímu řešení závažných poranění hrudníku v přednemocniční péči, avšak u některých případů se setkáváme s neúplným vyšetřením a jsou jisté postupové odlišnosti v terapii těchto poranění, než uvádí odborné zdroje.
Management of patient with critical thorax injury in prehospital care.
Keywords: Poranění hrudníku; přednemocniční péče; vyšetření; terapie; transport.; Chest injury; prehospital care; survay; therapy; trasport.