Využití entomopatogenních hub v biologické ochraně proti molici bavlníkové Bemisia tabaci - Řehořová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zaměřuje na zjišťování účinnosti vybraných druhů a kmenů entomopatogenních hub na synchronizovanou populaci molice bavlníkové (Bemisia tabaci) za optimálních i suboptimálních podmínek. V pokusech byly použity následující druhy entomopatogenních hub: Aschersonia aleyrodis, Lecanicillium lecanii (dříve Verticillium lecanii), Isaria fumosorosea (dříve Paecilomyces fumosoroseus) a Bauveria bassiana. U výše uvedených hub byla zjišťována mortalita v populaci po 7, 14 a 21 dnech. Pokusy byly prováděny za stejných podmínek (teplota, vlhkost) tak, aby jednotlivé výsledky mohly být navzájem porovnávány. U Isaria fumosorosea byl založen pokus i v suboptimálních podmínkách, díky čemuž bylo možné srovnat účinnost této významné houby jak v podmínkách optimálních (relativní vzdušná vlhkost 95-100 %, teplota 25{±}1°C), tak i suboptimálních (relativní vzdušná vlhkost pod 75 %, teplota 25{±}1°C). Větší pozornost byla také věnována A. aleyroides, jedné z nejvýznamnějších hub, jež je důležitým článkem v boji proti molicím (Aleyrodidae).
Use of entomopathogenic fungi in biological control against sweetpotato whitefly Bemisia tabaci
Keywords: Molice bavlníková; Bemisia tabaci; entomopatogenní houby; biologická ochrana; Aschersonia aleyrodis; Lecanicillium lacanii; Isaria fumosorosea; Beuveria bassiana; biotest; Bemisia tabaci; entomopathogenic fungi; biological control; Aschersonia aleyrodis; Lecanicillium lacanii; Isaria fumosorosea; Beuveria bassiana; bioassay