Analýza užitkovosti a plodnosti s ohledem na rohatost dojnic - Tomanová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Již poměrně dlouhou dobu je u nás i ve světě podporován trend bezrohosti skotu a to především pro bezpečnost chovatelů i zvířat. Přesto ? a to zejména v ekologických chovech ? se poměrně často vyskytují obě tyto formy společně v jednom stádě. Cílem bakalářské práce bylo posouzení užitkovosti a plodnosti holštýnských plemenic s ohledem na rohatost. Sledování stáda holštýnského skotu proběhlo od dubna roku 2010 do září roku 2011 ve společnosti Bemagro a.s., s ekologickým systémem hospodaření, kde je jednou z priorit snaha o zachování rohatosti ve stádě. Celkem bylo sledováno 100 plemenic, z toho 50 plemenic bylo rohatých a stejný podíl tvořily plemenice odrohované. Byly zjišťovány ukazatele plodnosti (servis perioda a inseminační interval) a ukazatele mléčné užitkovosti (množství mléka, obsah tuku, obsah bílkovin a obsah laktózy).
The analysis of efficiency and fertility with regard to presence of horns in dairy cow herd
Keywords: Klíčová slova: skot; rohatost; plodnost; mléčná užitkovost; Key words: cattle; horning; fertility; milk efficiency