Sociální pracovník jako člen multidisciplinárního týmu při poskytování zooterapie - Berná, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce bylo zmapovat možnosti zapojení sociálního pracovníka při poskytování zooterapie v rámci multidisciplinárního týmu. Zajímalo mne, zda sociální pracovníci umějí definovat multidisciplinární tým a určit, kteří odborníci jsou v jejich zařízení zařazeni do takového týmu. Multidisciplinární tým je velmi diskutované téma ve všech oborech, počínaje zdravotnictvím. Bakalářská práce je rozdělena do dvou základních částí - teoretické a výzkumné. Teoretická část je dále rozdělena na tři podkapitoly. V první jsem popsala základní definice sociální práce, roli a náplň činnosti sociálního pracovníka dle zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách a specifika sociální práce se seniory. V druhé podkapitole jsem se věnovala definici a druhům zooterapie, cílovým skupinám a přínosu jednotlivých druhů zooterapie seniorům. V poslední podkapitole jsem shrnula všechny pracovníky, kteří patří do multidisciplinárního týmu a jejich činnosti dle vybraných zákonů. Ve výzkumné části jsem se snažila zmapovat zapojení sociálního pracovníka při poskytování zooterapie. Byly stanoveny dvě hlavní výzkumné otázky. V mé bakalářské práci byl využit kvalitativní výzkum, metoda dotazování, technika polostrukturovaný rozhovor. Rozhovor obsahoval 25 otevřených otázek, které byly doplněny podotázkami. Výzkum ukázal, že ve vybraných zařízeních funguje sociální pracovník spíše jako koordinátor zooterapie, komunikuje se zooterapeutem, sjednává termíny a vybírá uživatele vhodné pro zooterapii. Dále jsem zjistila, že nejčastějším druhem zooterapie je skupinová forma canisterapie. Sociální pracovník se jen minimálně zapojuje během zooterapie, celou terapii si řídí zooterapeut sám. Bakalářská práce bude sloužit jako zpětná vazba pro zařízení sociálních služeb, kde je poskytována zooterapie. Práce může být dále využita při přednáškové činnosti a výuce zooterapie v kontextu sociální práce.
Social Worker as a Member of the Multidisciplinary Team providing Zootherapy
Keywords: Sociální pracovník; sociální práce se seniory; senior; zooterapie; multidisciplinární tým; Social worker; social work with seniors; senior; zootherapy; multidisciplinary team