Náklady na evakuaci města Týna nad Vltavou během mimořádné události na JE Temelín - Jandová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit a vypočítat náklady na evakuaci města Týna nad Vltavou v případě mimořádné události na jaderné elektrárně Temelín. Jde o náklady na řízenou evakuaci pomocí přistavených autobusů. Za účelem dosažení cíle byla stanovena výzkumná otázka: Jak vysoké by byly náklady na evakuaci obyvatel na vybrané trase evakuačními autobusy? Teoretická část práce se zaměřuje na současný stav provádění evakuace v zóně havarijního plánování jaderných elektráren v České republice a v zahraničí. Dále je zaměřena na ochranu obyvatelstva a popisuje její jednotlivé části. Práce se zabývá také samotnou evakuací a rozebírá její rozdělení, typy evakuace a evakuační zavazadlo. V práci je zahrnuta také jaderná elektrárna Temelín a její vnější havarijní plán. Praktická část se zabývá výpočtem nákladů na evakuaci pomocí přistavených autobusů. Pro tyto výpočty bylo nutné zjistit délku jednotlivých evakuačních tras, počet autobusů, které budou nutné k evakuaci, cenu účtovanou za 1 ujetý kilometr, cenu účtovanou za 1 hodinu čekání a celkovou čekací dobu autobusů. K výpočtu nákladů bylo nutné použít sestavený vzorec. Náklady na evakuaci pomocí přistavených autobusů jsou počítány pro 50 % obyvatel města Týna nad Vltavou a na školská a sociální zařízení, u kterých je nutná 100 % evakuace. Konečné ceny evakuace obyvatel a školských a sociálních zařízení byly následně sečteny a vyšly konečné náklady. Tento výsledek je pouze orientační, náklady na evakuaci se mohou v budoucích letech lišit, pokud se změní alespoň jedna proměnná.
The Costs of the Evacuation of Týn nad Vltavou during an emergency incident at Temelín Nuclear Power Station
Keywords: Evakuace; náklady; Týn nad Vltavou; evakuační autobus; jaderná elektrárna Temelín; Emergency evacuation; cost; Týn nad Vltavou; evacuation busses; nuclear power plant Temelín