Psychické následky nedostatku tělesného pohybu - Pízová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem mé diplomové práce je shrnutí poznatků o psychických následcích nedostatku pohybových aktivit. Stanovení charakteru změn v lidské psychice při nedostatečném a nepravidelném fyzickém zatěžování lidského organismu. Tato diplomová práce je shrnutím základních pojmů o tématech jako pohybová aktivity, její pozitivní vliv na fyziologické a psychické zdraví člověka, nedostatečný pohyb a jeho špatný vliv na fyziologické a psychické zdraví člověka. Dále zde najdeme znalosti z oblasti životního stylu, který může být zdravý nebo naopak nezdravý, psychické vlivy na člověka, civilizační choroby, body image. Praktická část byla vytvořena za pomoci kvantitativně dotazníkového šetření, které bylo distribuováno pomocí sociálních sítí za účelem zjištění psychického dopadu nedostatkem tělesného pohybu. Předem byly stanové výzkumné předpoklady, které byly následně blíže rozebrány v diskuzi vč. vyhodnocení tohoto šetření. Získané výsledky jsou převedené do tabulek a grafů. Tyto data jsou následně vyhodnocena ve statistickém programu SPSS. Práce klade důraz na pohybovou aktivitu, její přínos na zdraví člověka a na jeho duševní naladění. Na druhé straně řeší, jak nedostatek pohybu působí na fyziologické a především psychické zdraví člověka.
Psychological consequences of insufficiency of physical movement
Keywords: Pohybová aktivita; zdravý životní styl; psychické a fyziologické následky; nedostatek pohybu; zdraví; Physical activity; healthy life style; psychological and physiological effects; deficiency of movement; health