Výskyt melecitózního medu u včelstev na Českokrumlovsku, jeho jakost a způsoby využití - Kopřivová, Eva (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce pojednává o výskytu tzv. cementového (melecitózního) medu, jenž včelaři může způsobit závažné komplikace v podobě ztráty včelstev, medu i voskového díla. Jde o medovicový med s vyšším obsahem trisacharidu melecitózy způsobující velmi rychlou krystalizaci v buňkách plástů. Za vysokou koncentraci trisacharidu, který je složen ze dvou molekul glukózy a jedné molekuly fruktózy, jsou odpovědní někteří zástupci polokřídlých (Hemiptera). Působením reverzních invertáz, enzymů, obsažených v těle polokřídlých, probíhá v medovici syntéza, tzv. transglukosidace jednoduchých sacharidů na vyšší, včetně trisacharidu melecitózy. Její množství je určující pro vznik cementového medu. Obsah vyšší než 10 % již může způsobovat zrychlenou krystalizaci medu. Ke vzniku melecitózy přispívá mnoho dalších činitelů, nejvíce však příznivé počasí pro namožení producentů medovice s následným obdobím sucha, kdy klesá obsah vody a zvyšuje se koncentrace sacharidů v medovici. Dále stav včelstev a druhové složení snůšky. Cílem diplomové práce bylo analyzovat výskyt melecitózního medu na Českokrumlovsku v rámci několika uplynulých let, jejichž počet závisel na délce včelaření jednotlivých včelařů. Hodnocena byla také interakce mezi nadmořskou výškou, vlivem ročníku, počasím, počtem včelstev a druhovým složením snůškových zdrojů. Od včelařů, jimž se vyskytl cementový med, jsou v této práci také uvedeny metody jeho zpracování. Nejčastěji používanou metodou je máčení plástů s následným přepracováním roztoku včelami. V teoretické části jsou také nastíněny zootechnické postupy včelaření v návaznosti na problematiku s výskytem cementového medu.
The occurence of cemented honey in bee colonies around Český Krumlov, Quality and way of processing of cemented honey
Keywords: cementový med; betonový med; trisacharid melecitóza; trisacharid melicitóza; producenti medovice; cement honey; concrete honey; trisacharide melezitose; trisacharide melizitose; honeydew producers