Ekonomické úlohy řešené nelineární interpolací - Závorka, Petr (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá problematikou řešení ekonomických problému za pomoci nelineárních interpolací. Nelineární interpolace je numerická metoda, kterou lze aproximovat složité matematické funkce. V rámci práce využívám a popisuji metody Lagrangeova interpolačního polynomu a Newtonova interpolačního polynomu. Tyto metody aplikuji na data z trhu práce, konkrétně používám informace o průměrných mzdách dle klasifikace CZ-NACE. U takto vypočtených modelů posuzuji vhodnost a možnost implementace do projektu KOMPAS, který je realizován Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů.
Economic problems solved by nonlinear interpolatio
Keywords: Arpoximace; Mzdy; Interpolace; wages; approximation; interpolation