Krizové prvky v rozvíjení kulturní identity příslušníků minorit v české majoritní skupině - Opelková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá krizovými prvky v rozvíjení kulturní identity příslušníků minorit v české majoritní skupině. Cílem mé bakalářské práce je zjistit, k jakým krizovým situacím došlo v Evropě od začátku 20. století mezi minoritní a majoritní společností až do dnešní doby a jaký zaujímá česká společnost postoj k menšinám. Práce je rozdělena celkem do 8 částí. První kapitola vytyčuje základní pojem kultura, kde je popsán její vznik a vývoj. Ve druhé kapitole jsou objasněny další pojmy jako kulturní identita, česká identita a její charakter dále kulturní pluralita, pod kterou spadá kulturní výchova a kulturní krize. Třetí kapitola je věnována předsudku. Ve čtvrté kapitole je popsaná multikulturalita, soužití multikultur v ČR, její legislativní stránka a jsou vymezeny zde základní pojmy spjaté s multikulturalitou. Pátá kapitola je zaměřená na osm nejrozšířenějších minoritních skupin trvale žijících na území České republiky. V šesté a sedmé kapitole je popsán vývoj evropské krize od 20. století vyvolané světovými válkami, až po dnešní uprchlickou krizi. Poslední osmá kapitola je věnována veřejnému diskurzu, který je zaměřený na názory vysoce postavených českých a slovenských politiků a to prezidenta České republiky Miloše Zemana, českého premiéra Bohuslava Sobotky, vysokoškolského učitele Martina Konvičky, slovenské političky Magdy Vášáryové a bývalého politika Miroslava Sládka. Nakonec jsou porovnány jejich rozlišné názory na danou situaci.
Crisis elements in developing of cultural identity of members of minorities in the Czech majority group
Keywords: kultura; multikulturalita; minorita; evropská krize; culture; multiculturalism; minority; european crisis