Opisné slovesné vazby vyjadřující průběh slovesného děje - Hrabáková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce pojednává o durativních opisných slovesných vazbách. První část práce se zaměřuje na jejich charakteristiku z pohledu českých a španělských gramatik a na jejich užití. Druhá část práce potvrzuje případně vyvrací poznatky získané v první části. Zabývá se překladem vazeb a zkoumá četnost vazeb v jednotlivých časech a způsobech. Cílem práce je ukázat, jak si s problematikou durativních slovesných vazeb poradili čeští překladatelé španělské beletrie obsažené v paralerním korpusu Intercorp v9 a poukázat na skutečnost, že vazby mohou mít často více významů a možností, jak je překládat, je nespočet.
Verbal Periphrases Expressing the Durativity of Verbal Action
Keywords: Durativní opisná slovesná vazba; průběh; paralelní korpus Intercorp v9; pomocná slovesa; plnovýznamová slovesa; adverbium.; Durative verbal periphrases; durativity; parallel corpus Intercorp v9; auxiliary verbs; lexical verbs; adverb.