Etická dilemata sociálních pracovníků při práci s obětí domácího násilí - Stachová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá tématem etických dilemat sociálních pracovníků, kteří se ve své praxi setkávají s oběťmi domácího násilí. Práce je svou povahou teoretická, doplněná výzkumnou sondou. První kapitola je věnována tématu domácího násilí, přibližuje zejména specifika sociální práce s danou cílovou skupinou a poukazuje na možné příčiny vzniku dilemat při práci s klienty. Druhá část diplomové práce stručně vymezuje pojem etické dilema a jeho místo v praxi sociální práce. Uvedeny jsou také příklady možných dilemat v oblasti sociální práci, v této části závěrečná práce čerpá zejména od autorů L. Musila, S. Banks, D. Nedělníkové a M. Nečasové. Převážná část druhé kapitoly se již věnuje konkrétním etickým dilematům, jež se vztahují k oblasti sociální práce s oběťmi domácího násilí, a jejich podrobnějším popisem. Zjištěná etická dilemata byla identifikována na základě provedené výzkumné sondy s osmi sociálními pracovníky metodou dotazování, technikou polostrukturovaného rozhovoru. Poslední kapitola nás seznamuje s etickými teoriemi deontologií, utilitarismem a s etikou péče. Poukazuje na význam a přínos etických teorií obecně pro praxi sociální práce a pro samotné sociální pracovníky. Dvě vybraná etická dilemata, identifikovaná na základě výzkumné sondy, jsou reflektována z pozice výše uvedených etických přístupů.
Ethical dilemmas of social workers working with victim of domestic violence
Keywords: etické dilema; domácí násilí; role sociálního pracovníka; etika v sociální práci; etické teorie; etická reflexe.; ethical dilemma; domestic violence; role of social worker; ethics in social work practise; ethical theories; ethical reflection.