Informovanost a postoje žáků základních škol druhého stupně na Písecku o odpadech a jeho třídění - Saidová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2010)
Informovanost a postoje žáků základních škol druhého stupně na Písecku o odpadech a jeho třídění. Tato bakalářská práce shrnuje základní informace o problematice třídění odpadu a popisuje informovanost dětí druhého stupně základních škol. Teoretická část je zaměřena především na všeobecné zásady třídění odpadu. Popisuje jednotlivé druhy odpadu jejich recyklaci a následné využití. Dále jsou zde uvedeny programy pro základní školy, kampaně a soutěže o třídění odpadu. Je zde uvedeneno jakým způsobem by měli lidé v dnešní době třídit odpad, jak fungují sběrné dvory a legislativa týkající se daného tématu. V praktické části jsou prezentovány výsledky mého výzkumu. Tento výzkum se zabýval informovaností žáků druhého stupně základních škol na Písecku o třídění odpadu a zda tito žáci odpad třídí v domácnosti či ve škole. Výzkum byl prováděn pomocí dotazníků s uzavřenými, polouzavřenými a otevřenými otázkami. Polovina dotazníků byla rozdána ve škole na vesnici a polovina ve městě. Před zahájením výzkumu byly stanoveny dvě hypotézy. První hypotézu se mi pomocí výzkumu nepodařilo potvrdit, ale druhá hypotéza byla potvrzena.
Knowing and position of students on basic school in the second grade about garbahe and his waste sorting in area of town Pisek.
Keywords: odpad; komunální odpad; třídění odpadu; recyklace; Waste; Municipal waste; Waste separation; Recycling