Směnka a její uplatnění v praxi - Marýšková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce je zaměřena na téma Směnka a její uplatnění v praxi. Práce je rozdělena na kapitoly a podkapitoly. Po úvodu následuje literární rešerše, v níž bylo důležité zabývat se historickým vývojem směnek a jejich regulací. Ve druhé části literárního přehledu jsou stručně představeny základní druhy směnek uplatňované v českém právu. Další část literární rešerše je věnována charakteristice účastníků směnečných vztahů. Závěr literárního přehledu je zaměřen na dispozici směnek, charakteristiku směnečního soudního řízení a problematiku uplatňování námitek v tomto řízení. Na danou problematiku navazuje praktická část, jejíž první kapitola se zabývá vymezením směnek z hlediska účetnictví a zpracováním aplikačních příkladů na účtování směnek. Nalezneme zde také kapitolu týkající se daňových dopadů depozitních i nedepozitních směnek. Ve druhé stěžejní části jsou demonstrovány konkrétní příklady aplikace směnek v obchodních vztazích. Rovněž je zde naznačen průběh směnečného soudního řízení a uveden způsob vymáhání směnečné sumy včetně problematiky uplatňování námitek.
The bill of exchange and its application in practice
Keywords: směnka; soudní řízení; analýza; směnečná praxe; směnečné právo; bill of exchange; court proceeding; analysis; exchange practise; exchange law