Vliv simulované eutrofizace na primární produkci marginálního mokřadu - Toupal, Michal (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce je součástí projektu GA ČR 526/09/1546 (?Význam nově asimilovaného uhlíku pro interakce rostlin s půdou v mokřadních travinných ekosystémech v proměnlivých podmínkách vnějšího prostředí?). Cílem práce je stanovit nadzemní produkci a hmotnost biomasy travinného mokřadního porostu v Přírodní rezervaci Záblatské louky v CHKO a BR Třeboňsko. Součástí práce je také posouzení vlivu několikaletého hnojení v předchozích letech na druhové složení a hmotnost nadzemní biomasy tohoto porostu. Nadzemní biomasa byla odebírána ve třech odběrech v roce 2012. Při každém odběru se odebralo celkem 24 vzorků z ploch s rozdílným stupněm hnojení. Varianty zahrnovaly plochy s vysokým stupněm hnojení, plochy s nízkým stupněm hnojení a plochy nehnojené. Vzorky se odebíraly z ploch o rozměrech 0,5 x 0,25 m. Získané hodnoty biomasy byly převedeny na plochu 1 m-2. Nejvyšších hodnot celkové průměrné hmotnosti nadzemní biomasy (521,56 g.m-2) dosáhly nehnojené plochy. Plochy s nízkým stupněm hnojení dosáhly hodnoty 480,37 g.m-2. Nejmenší průměrná hmotnost biomasy (434,85 g.m-2) byla zjištěna na variantě s vysokým stupněm hnojení. Tyto rozdíly však nebyly statisticky průkazné. Nejvyšší průměrná hodnota nadzemní biomasy (652,15 g.m-2) byla zjištěna ve třetím odběru na nehnojené variantě. Ve výsledcích se statisticky prokázal vliv míry hnojení na zastoupení druhu Eriophorum angustifolium a mechů.
Effect of simulated eutrophication on primary production of a marginal wetland
Keywords: Mokřad; nadzemní biomasa; Třeboňsko; Záblatské louky; Mokřad; nadzemní biomasa; Třeboňsko; Záblatské louky