Stoická duchovní cvičení a současná literatura osobního rozvoje - Dvořáková, Terezie (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zaměří na způsob, jakým vybrané tituly současné literatury zabývající se osobním rozvojem (self-help literature) využívají postupů tzv. duchovních cvičení rozvinutých západní filosofickou tradicí. Hlavní pozornost přitom bude věnována souvislostem se stoicismem a podobám, jakých u autorů podobných příruček nabývají základní postupy týkající se například sílení vůle nebo zvyšování odolnosti vůči rozličným životním protivenstvím. Cílem práce bude ukázat, zda a nakolik tyto prvky filosofické askésis přítomné i v populárních knihách, které se výslovně nehlásí k hnutí tzv. moderního stoicismu.
Stoic Spiritual Exercises and Modern Self-Help Literature
Keywords: duchovní cvičení; západní filosofická tradice; stoicismus; protivenství