Návrh dosadby rozptýlené zeleně v rámci komplexní pozemkové úpravy - Löschenkohlová, Carmen (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce bylo zmapování jednotlivých prvků rozptýlené zeleně, kterou najdeme v katastrálním území Mojné-Skřidla. Tyto prvky byly zaneseny do mapy spolu s následným vytvořením návrhu na doplňující výsadby rozptýlené zeleně. V našich podmínkách je rozptýlená zeleň typická pro kulturní, zejména pak pro zemědělskou krajinu. V práci je vysvětlen a definován pojem rozptýlená zeleň a její rozdělení, dále jsou zde uvedeny jednotlivé nejdůležitější funkce rozptýlené zeleně (jež dále dělíme na několik okruhů: funkci ekologickou, estetickou, půdoochrannou, produkční, historickou, sakrální, rituální atd.) a neopomněla jsem ani interakční prvky, výsadbu, péči o zeleň a v neposlední řadě ochranu zeleně a téma dotací.
The proposal for planting of scattered greenery as part of complex land adjustment
Keywords: rozptýlená zeleň; funkce rozptýlené zeleně; krajina; scattered vegetation; scattered vegetation functions; landscape