Výtvarný deník. Projekt pro žáky s poruchou autistického spektra - Ženožičková Libánská, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce předkládá teoretický i prakticky zaměřený materiál určený primárně pedagogům prvního stupně základní školy. V teoretické části jsou vymezeny a v souvislostech vykresleny klíčová témata, která představují základnu, na níž je vystavěna výtvarná řada. Její příprava a realizace je pak zakotvena v navazující projektové části. Prvá kapitola vymezuje pojem výtvarný deník a následně optikou výtvarné kultury představuje vybraný soubor konkrétních variant tohoto fenoménu. Další dvě kapitoly se vztahují k problematice poruch autistického spektra. Poslední teoretická pasáž práce pojednává o možnostech využití deníku ve výtvarných činnostech žáků s autismem. Textovou rovinu práce doplňují bohaté obrazové přílohy a k dispozici jsou zde čtenáři též strukturované přípravy jednotlivých lekcí prezentované výtvarné řady.
Art Diary. Project for pupils with austism spectrum disorder
Keywords: deník; výtvarný deník; poruchy autistického spektra; výtvarná řada; Diary; Art Diary; Autism Spectrum Disorders; Series of Art Lessons