Kritéria výpočtu nezabavitelné částky - Němcová, Klára (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce se zabývá kritérii výpočtu nezabavitelné částky při oddlužení fyzických osob. Pomocí analytických metod se pokouší v první části prezentovat, že tato nezabavitelná částka demotivuje osoby od výkonu legálního zaměstnání. Pro lepší zobrazení využívá možnosti komparace s exekučním řízením a poukazuje na skutečnost, že současné nastavení výpočtu nezabavitelné částky odsouvá některé občany na hranici chudoby. Druhá část práce je věnována možnostem zvýšení nezabavitelné částky a následné prezentaci těchto návrhů na konkrétních příkladech.
The Criteria of Calculating the Non-Recoverable Amount
Keywords: insolvenční právo; nezabavitelná částka; oddlužení (způsoby řešení úpadku); exekuční řízení; hranice chudoby; insolvency law; non-recoverable amount; bankrupcy procedure; enforcement procee-ding; border of poverty