Zhodnocení mléčné užitkovosti plemene lacaune ve vybraném chovu - Coufalová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit užitkové vlastnosti plemene lacaune, tj. úroveň reprodukčních a produkčních ukazatelů u vybraného stáda. Pro výzkum byl vybrán chov ovcí ze Statku Horní Dvorce s.r.o. Do výzkumu bylo zapojeno celkem 1260 bahnic, u nichž byla zpracována data získaná z kontrol užitkovosti za období čtyř let (2018 - 2021) a údaje o plemenných hodnotách bahnic zapojených do kontroly užitkovosti. Byl hodnocen vliv věku na mléčnou užitkovost, kdy vyplynulo, že nejproduktivnější jsou bahnice ve věku od 3 do 6 let. Obsah tuku a obsah bílkovin se od prvního roku věku zvyšoval, obsah laktózy se s věkem významně snižuje. Dalším ukazatelem byla pořadí laktace a její vliv na mléčnou užitkovost, kdy nejproduktivnější byly prokázány bahnice na třetí a čtvrté laktaci. Byl prokázán významný vliv na obsah tuku, obsah bílkovin ovlivněn není a obsah laktózy se s každou další laktací ne příliš výrazně snižuje. Nakonec byl vyhodnocen také vliv četnosti vrhu, kdy byl prokázán významný rozdíl v dojivosti mezi bahnicemi s jedináčkem a s dvojčaty. Zároveň ale byl zjištěn minimální nebo žádný vliv četnosti vrhu na obsah všech sledovaných složek mléka.
Evaluation of the milk performance of the lacaune breed in the selected breeding stock
Keywords: ovce; lacaune; kontrola užitkovosti; mléčná užitkovost; ovčí mléko; sheep; lacaune; performance control; milk yield; ewe milk