Vliv astmatu na vadné držení těla u dětí - Kordovská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem mezi astma bronchiale a vadným držením těla u dětí. Astma bronchiale je chronické onemocnění dýchacích cest, jehož incidence stále stoupá. Jedním z důvodů je i narůstající počet dětí trpící alergiemi a svou roli hraje i aktuální problém s nesprávným stylem života. Astma bronchiale způsobuje při záchvatu zúžení dýchacích cest, které vede ke zvýšeným nárokům na dýchání. U pacientů, jejichž forma astmatu je závažnější, přetrvávají potíže i mezi záchvaty. Tyto zvýšené nároky na dýchání dlouhodobě přetěžují pomocné dýchací svaly a dochází ke změně dechového stereotypu. Na změnu dechového stereotypu navazují problémy jako například špatná funkce bránice, u které se poté poruší nejen funkce dechová, ale také posturální. To vše vede k různým svalovým dysbalancím. A nyní se dostáváme k problematice vadného držení těla. Jedním z cílů bylo zjistit a popsat právě souvislosti mezi astma bronchiale a vadným držením těla. V teoretické části se bakalářská práce zabývá popisem onemocnění astma bronchiale, jeho příčinami, příznaky, diagnostikou a terapií. Je zde popsána i fyzioterapie, která je vhodná při astma bronchiale, což bylo jedním z cílů této bakalářské práce, a různé dechové pomůcky. Třetím cílem bylo sestavit cvičební jednotku vhodnou pro děti s astma bronchiale, jejíž cviky by ovlivňovaly i vadné držení těla. Cvičební jednotka je součástí přílohy. V praktické části jsem popsala tři kazuistiky, kdy probandy tvořily děti předškolního a mladšího školního věku. Tito probandi měli diagnostikované astma bronchiale. Popsala jsem tedy nejen jejich vyšetření, ale i práci s nimi, která se liší v určitých ohledech od práce s dospělými osobami. Terapie probíhaly od listopadu 2016 do března 2017 nepravidelně, ale probandi měli za úkol cvičit v domácím prostředí pod dohledem instruovaných rodičů.
The impact of asthma on children's incorrect body posture
Keywords: vadné držení těla; fyzioterapie; astma bronchiale; respirační fyzioterapie; defective body posture; physiotherapy; Bronchial asthma; Respiratory physiotherapy