Koncentrační tábory v české literatuře v letech 1950 - 1960 - Kostohryzová, Romana (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se věnuje tématu koncentračního tábora v české literatuře v letech 1950 až 1960. Při výběru jednotlivých literárních děl jsme se zaměřili především na to, abychom mohli komparovat/interpretovat díla autorů, kteří sami koncentračními tábory prošli a těmi, pro které bylo téma koncentráků zprostředkované. Zajímat nás především budou případné distinktivní rysy těchto reflexí a naopak to, co je spojuje. Shledáme, zda a jak prostoupila literárními díly dobová schematičnost a nucená politická angažovanost spisovatelů i literárních textů. K jednotlivým textům budeme přistupovat s pomocí hermeneutické koncepce Hanse Georga Gadamera, která na umělecké dílo nahlíží jako na odpověď na existenciální otázku, která byla aktuální v dané historické situaci.
Reflection of Concentration Camps in Czech Literature between 1950 - 1960
Keywords: koncentrační tábor; hermeneutika; Hans-Georg Gadamer; očitý svědek; osudový okamžik; concentration camp; hermeneutics; Hans-Georg Gadamer; eyewitness; fatal moment