Vliv heterogenity prostředí na sukcesní vývoj společenstev malých stojatých vod - Dostálková, Eva (Jihočeská univerzita, 2019)
V dnešní době dochází ke zvyšování teplot, ke snižování vodní hladiny a celkově k úbytku vody z krajiny, a tím i k porušení propojení vod v krajině. Z tohoto důvodu dnes vzrůstá význam malých stojatých vod, které po kolonizaci pomáhají přežít mnoha druhům, často i ohroženým. Protože vztahy mezi jednotlivými druhy a prostředím jsou často složité a v těchto systémech nejsou zcela známé, byla vypracována literární rešerše a proveden mesokosmový experiment pro jejich objasnění.Byl zkoumán vliv umělé vegetace a přidaného jílu. A bylo zjištěno, že prostředí s jílem je méně vhodné pro druhy predátorů.
Influence of environment heterogeneity on the successive development of communities in small standing water bodies
Keywords: heterogenita prostředí; malé stojaté vody; habitat heterogeneity; small standing water bodies