Kariéra a čest mlynářů na třeboňském panství v letech 1590 - 1740 - Čondl, Jiří (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce "Kariéra a čest mlynářů na třeboňském panství v letech 1590 - 1740" zkoumá život mlynáře v raném novověku. V této práci je zachyceno období 1590 - 1740. Výzkum vychází z lokality, která je vymezena hranicemi velkostatku Třeboň. Bádání bylo založeno na archivních materiálech, které jsou uloženy ve Státním ob-lastním archivu Třeboň. Studie postupuje od nejobecnějších problémů k nejkonkrétnějším. To znamená, že je nejprve vysvětlen význam mlynářství pro hospodářství velkostatku. V následující kapitole je zachycen profesní život mlynáře od nejnižšího postavení - mládka, až po mistra mlynáře. Třetí kapitola polemizuje s německým historikem Richardem van Dülmenem. Snaží se na-lézt odpověď na otázku, zda byl mlynář počestný či bezectný. Závěrečná kapitola se věnuje jen jednomu mlynáři, jeho životě a jednání v určitých situacích. Zde byl vytvořen biogram mlynáře Jiřího Šputa.
Career and honor of millers in dominion of Třeboň in years 1590 - 1740
Keywords: kariéra; čest; třeboňské panství; mlynář; a career; a honor; the dominion of Třeboň; a miller