Řízení pohledávek a kreditního rizika ve vybraném podniku - Petříková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku řízení pohledávek a kreditního rizika. Cílem je popsat a zhodnotit přístup k řízení pohledávek a kreditního rizika ve vybraném podniku. V souvislosti s tím pak navrhnout opatření vedoucí ke zlepšení aktuální situace. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Při analyzování společnosti je kladen důraz především na postoj zkoumaného podniku při poskytování obchodních úvěrů, jakým způsobem hodnotí a monitorují odběratele, na nastavení jejich obchodních podmínek a na řešení problémových pohledávek. Tyto oblasti jsou zhodnoceny a doporučeny nová opatření vedoucí ke zlepšení stávající situace ve zkoumaném podniku. Stěžejní část práce je návrh na rozdělení zákazníků do skupin se stejnými nebo podobnými vlastnostmi, který je proveden pomocí metody shlukové analýzy. Na jejímž základě je společnost schopna lépe charakterizovat svoje zákazníky, pro které jsou navrženy výhodnější obchodní a úvěrové podmínky. Dále je navržen systém na vymáhání pohledávek s doporučením na investici do doplňkového nástroje ke stávajícímu účetnímu systému. Náklady na investici jsou porovnány s náklady na vynaložený čas při generování a zasílání upomínek. Doporučené návrhy zajistí příliv nových zákazníků a zvýšení konkurenceschopnosti ve zkoumaném podniku.
Receivables Management and Credit Risk in a Selected Company
Keywords: řízení pohledávek; kreditní riziko; platební schopnost; shluková analýza; receivables management; credit risk; solvency; cluster analysis