Josef Jireček a jeho model českých literárních dějin - Nováková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce má představit osobnost a dílo Josefa Jirečka (18251888), významného literárního historika a vydavatele staročeské literatury. Z rozsáhlé Jirečkovy tvorby se pozornost bude soustředit na Jirečkovo dílo Anthologie z literatury české (celkem tři svazky, 18581861), sloužící jako gymnaziální čítanka, které bude posuzováno z hlediska konceptualizace dějin a utváření kánonu české literatury. Detailní analýza mechanismů ustanovování kánonu (tj. pozice autorů a děl, strategie a kritéria výběru atd.) bude provedena zejména v rámci závěrečného svazku antologie týkajícího se obrozenské literatury a její výsledky budou posuzovány ve vztahu k základním novodobým syntézám literárních dějin (Dějiny české literatury II, 1960; Česká literatura od počátků k dnešku, 1998, včetně jejích doprovodných publikací v podobě Knih textů 1 a 2).
Josef Jireček and his Model of Czech Literary History
Keywords: osobnost; dílo Josefa Jirečka; Anthologie z literatury české; personality; work of Josef Jireček; Anthology of the Czech Literature