Využití hloubkového kypřiče při pěstování obilovin a řepky olejné - Michek, Aleš (Jihočeská univerzita, 2019)
V diplomové práci je provedeno porovnání dvou technologií pro zpracování půdy při pěstování ozimé řepky a ozimé pšenice v letech 2017 a 2018. První technologií je technologie konvenční, neboli klasická s využitím orby a druhá je technologie minimalizační, kde je orba nahrazena kypřením. Práce je zaměřena na porovnání spotřeby pohonných hmot, investičních a provozních nákladů, exploatačních ukazatelů a kvalitu práce stroje. Dále je práce zaměřena na popis jednotlivých strojů a je zde představen podnik zemědělské prvovýroby, kde je stroj využíván.
Utilization of deep cultivator for growing cereals and oilseed rape
Keywords: Zpracování půdy; orba; konvenční způsob; hloubkové kypření; minimalizační způsob; Tillage; plowing; conventional method; deep loosening; minimizing method