Kryptografická měna Bitcoin - Aleš, Petr (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá kryptografickou měnou Bitcoin. V rámci práce je popsán vznik, vývoj a současný stav této měny. Nastiňuje také základní principy, na kterých měna funguje z technického hlediska a prozkoumává hlavní výhody a nevýhody systému v porovnání s klasickými měnami.V praktické části je rozebrána problematika bezpečnosti a anonymity v systému. Pomocí dotazníku je zjišťováno, jaký je současný stav informovanosti o Bitconu, a jaké vlastnosti jsou považovány za největší nevýhody z uživatelského hlediska. Následuje analýza potenciálních útoků narušujících bezpečnost systému spolu s rozborem několika skutečně provedených úspěšných útoků.
Cryptographic currency Bitcoin
Keywords: Bitcoin; blockchain; bezpečnost; anonymita; útoky; transakce; Bitcoin; blockchain; security; anonymity; attacks; transactions