Uhlíková stopa jihočeských domácností - Voštová, Marie (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá uhlíkovou stopou jihočeských domácností, tedy množstvím emisí skleníkových plynů spojených s běžnými aktivitami každého z nás. Hlavním cílem této diplomové práce je výpočet uhlíkové stopy domácností v Jihočeském kraji. Dílčím cílem je následně posoudit, která ze sledovaných složek má největší podíl na celkové uhlíkové stopě. Těmito složkami je vytápění, elektřina, automobil, hromadná doprava, létání a potraviny. Dalším dílčím cíle je porovnat získané výsledky v rámci sociodemografických skupin, kterými jsou bydliště, pohlaví, vzdělání, věk a příjem na osobu. Teoretická část objasňuje danou problematiku a zabývá se pojmy, jakými jsou globální oteplování, trvale udržitelný rozvoj, ekologická stopa, uhlíková stopa a také třemi již uskutečněnými výzkumy řešící uhlíkovou stopou. V praktické části je popsán způsob získání dat, projekt GILDED, který byl inspirací pro tuto diplomovou práci a způsob výpočtu uhlíkové stopy. Hlavní část tvoří vyhodnocení vypočtených výsledků, a to nejen celkové uhlíkové stopy, ale i porovnání v rámci kategorií bydliště, pohlaví, vzdělání, věk a příjem na osobu. Diplomová práce je ukončena závěrem, který shrnuje nejdůležitější výsledky.
The carbon footprint of households in South Bohemia
Keywords: Uhlíková stopa; ekologická stopa; globální oteplování; udržitelný rozvoj; skleníkový efekt; emise oxidu uhličitého; jihočeské domácnosti; Carbon footprint; Ecological footprint; Global warming; Sustainable development; Greenhouse effect; Carbon dioxide emissions; South Bohemian household