Výskyt mihule potoční (Lampetra planeri) v Malši v okolí Dolního Dvořiště - Hlavínová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem diplomové práce bylo prokázání výskytu mihule potoční v okolí Dolního Dvořiště. Byly popsány biotopy s habitatovými preferencemi mihule potoční. V rámci ichtyologického průzkumu povodí Malše byla mihule potoční úspěšně zjištěna v letech 2007 - 2008 na stanovištích v Dolním Dvořišti a u Všeměřického lomu. Stanoviště měla charakter pstruhových vod. Byla provedena délkofrekvenční distribuce larev mihule potoční. Na stanovištích s výskytem mihule potoční bylo popsáno druhové složení ichtyofauny. V letech 2008 - 2009 byly mapovány další možné biotopy v návaznosti na stanoviště v podélném profilu Malše a Tiché, kde byla mihule potoční dříve zjištěna.
Characteristic of brook lamprey (Lampetra planeri) habitats in the Malše River catchment
Keywords: mihule potoční; Dolního Dvořiště; biotop; Malše; Tichá; brook lamprey; biotopes; Dolní Dvořiště; Malše; Tichá